Dag van de Verkeersveilige Gemeente 2024

Thema's

Blijven inzetten op een sterk lokaal en zonaal verkeersveiligheidsbeleid voor minder verkeersslachtoffers, dat is onze missie. We werken er samen aan met het traject Verkeersveilige Gemeente. Om je te inspireren, organiseert de provincie Antwerpen op woensdag 29 mei 2024 de derde editie van de Dag van de Verkeersveilige Gemeente.  Bekijk het programma hieronder.
 
Alle gemeenten en politiezones uit de provincie Antwerpen zijn welkom in het provinciehuis in Antwerpen. Deelnemen is gratis maar inschrijven verplicht.

Status
Datum
  • woensdag 29 mei 2024 van 09.15 uur tot 14 uur
Uiterste inschrijfdatum
woensdag 22 mei 2024
08u45 – 9u15    Onthaal 
09u20 – 10u00 

 

Welkomstwoord

Panelgesprek begeleid door moderator Elke van Os

  • Luk Lemmens, gedeputeerde voor Mobiliteit
  • Cathy Berx, gouverneur provincie Antwerpen
10u00 – 10u40 

 

 Weg met weerstand! Hoe je in vier stappen -met de hulp van psychologie- elke verandercommunicatie sterker  maakt.  Koen Thewissen van weareDaniel 

 

10u45 – 11u30

 

 

 

Blok 1 met infosessies

  • 1.1 In 2022 kreeg Kalmthout een erkenning voor hun inspanning als Verkeersveilige Gemeente.  Welke keuzes werden er gemaakt? Hoe verloopt het vervolgtraject in deze gemeente en politiezone Grens?  Jef Van den Bergh - schepen van Mobiliteit - gemeente Kalmthout.
  • 1.2 Hoe Boechout creatief inzet op verkeersveiligheid op belangrijke schoolroutes met beperkte middelen.  Joke Schepens - diensthoofd openbare werken en mobiliteit - gemeente Boechout.
  • 1.3 De politierechter behandelt individuele verkeersdelicten. De eerste horde is het onderzoek van het bewijs. Zijn er vermijdbare hindernissen (precisie en snelheid, het gestegen belang van het tijdig versturen van een proces-verbaal aan een overtreder, hoe een fout in het onderzoek herstellen...)? De tweede horde is de keuze tussen straf en/of begeleiding en opvoeding. Wat zijn de mogelijkheden en moeilijkheden? Heeft het slachtoffer daarin een stem?' Koen Willebrords – rechter in de politierechtbank Antwerpen afdeling Turnhout.
11u30 – 11u50 Pauze 

 

 

11u50- 12u35

 

 

 

Blok 2 met infosessies

  • 2.1 Registratie en analyse van verkeersongevallen met dodelijke afloop: inzichten uit de analyses.  Luc Smeyers - verbindingsambtenaar voor de politie bij de gouverneur.
  • 2.2 Lille installeerde vorig jaar een zone 30 in de vier dorpskernen, ook op enkele gewestwegen. Dit verliep niet zonder weerstand. Hoe de gemeente daar mee omging, verneem je in deze sessie. Luc De Backer – schepen van mobiliteit & Isabelle Maes – deskundige mobiliteit - gemeente Lille.
  • 2.3 Verkeersveiligheid staat in Malle niet op zich en vraagt naast een duidelijke visie ook een goede samenwerking met verschillende actoren. Sofie Schillebeeckx - teamverantwoordelijke infrastructuur en mobiliteit - gemeente Malle.
  • 2.4 Duurzame mobiliteit is verkeersveiliger: hoe geeft het dashboard Modal Split ook jouw gemeente een beter inzicht in en mogelijkheid tot opvolging van de verschuiving naar meer duurzame mobiliteit bij nieuwe ontwikkelingen en huidige attractiepolen. Trees Vandenbulcke, projectleider VLOT – Traject
12u40 – 13u00  Uitreiking erkenning Verkeersveilige Gemeenten door gedeputeerde Luk Lemmens
13u00 – 14u00  Lunch met netwerk- en persmoment