Competentieproef

Een competentieproef, ook wel 'geïntegreerde proef' of GIP genoemd, is een project of onderzoek dat leerlingen moeten uitvoeren aan het einde van hun loopbaan in het secundair onderwijs. Het doel van een competentieproef is om leerlingen de kans te geven om hun kennis en vaardigheden op verschillende gebieden te integreren en toe te passen.

De leerlingen bijten zich vast in één specifiek onderwerp dat relevant is voor hun studiegebied. Vervolgens formuleren ze een onderzoeksvraag of een doelstelling en gaan ze aan de slag met het verzamelen en analyseren van gegevens. Aan het einde van de rit maken ze een verslag op en presenteren ze de resultaten aan medestudenten, leerkrachten en externe juryleden uit het vak.

De compententieproef is een belangrijk onderdeel van de schoolse loopbaan. Het bevordert de professionele groei en persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen.

GIP-proef PIVA

Voor de smakelijkste compententieproeven, moet je in PIVA zijn! Bakkers, slagers én koks in spe werken een heel jaar naar dit moment toe. Het resultaat? Culinaire hoogstandjes die er niet alleen prachtig uitzien maar ook de smaakpapillen van de juryleden verwennen. 

GIP-proef PTS Boom

Hier zie je een 'hula-hula motor', een 6-cilinder persluchtmotor. Leerling Nick Mans van PTS Boom moest voor het ontwerp en de realisatie van dit huzarenstukje heel wat vaardigheden combineren: CNC draaien, CNC frezen, 3D-printen én lasersnijden. 

 

GIP-proef PTS Mechelen

Ook de leerlingen van de richtingen Tuinaanleg en -beheer en Groenaanleg en -beheer krijgen de kans om hun vaardigheden te tonen. Hier zie je een modeltuin die met zorg in PTS Mechelen werd aangelegd. Tijdens de opendeurdag kun je het werk van deze leerlingen trouwens komen bewonderen!

Meer info?

Interesse om zelf de compentetieproeven van onze leerlingen mee te beoordelen? Vul dan het onderstaande contactformulier in of neem contact op met Gerd Van den Broeck.