Beschikbare skip links


Tuinen

De moestuin van Provinciaal Groendomein Pulhof.

Naast het aangelegde park dat het kasteel omringt, zijn er nog enkele andere stukjes groen in het Pulhof. Een ecologische moestuin, een kruidentuin en een lapje grond met vergeten groenten liggen achter de villa, verborgen voor het grote publiek.

Die tuinen hoorden vroeger bij de arbeiderswoningen op het kasteeldomein. Met de opbrengst van hun moestuin bevoorraadden de pachters van de huisjes de kasteelheer, zijn familie en al het personeel dat voor hen werkte. De overschot van het fruit en de groenten werd verkocht.

De bloemen- en druivenserres naast de villa, ontstonden destijds uit een voorstel van de firma Maison Ch. Buss uit Gent. De uitvoering ervan nam aannemer Wyckmans uit Wijnegem voor zijn rekening. In de toekomst zullen de serres gerestaureerd en daarna terug actief gebruikt worden.

Momenteel beheert de dienst Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen de tuin van de villa en het domeinpark. Het behoud daarvan en het uitbouwen van een aantal groene elementen staan voorop. Daarbij horen de aanleg van de bovenstaande ecologische groentetuin en de speciale aandacht voor vergeten groenten, oude fruitsoorten en kruiden uit oude volksgebruiken.