Beschikbare skip links


Geschiedenis

Het Provinciaal Groendomein Pulhof

Sinds 2003 ontfermen de Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen zich over het Pulhof in Wijnegem. Het park van 27 ha ligt ongeveer op 14 km van het centrum van Antwerpen. Samen met het kasteel van ’s Gravenwezel is het Pulhof één van de oudste versterkingen uit de streek.

Het behoud van dit unieke stukje natuur en cultuur staat voorop. Zo is er bijvoorbeeld de aanleg van een ecologische groentetuin met vergeten groenten, oude fruitsoorten en kruiden uit oude volksgebruiken.

Door de eeuwen heen kende het domein vele eigenaars, maar de naam ‘Pulhof’ verwijst naar het geslacht de Bulle. In het begin van de 14e eeuw was het Pulhof eigendom van Wouter de Bulle.

Daarna kwam het in handen van de griffier van Antwerpen, wiens zoon zich na het overlijden van zijn vader borg stelde voor een loterij met het Pulhof als hoofdprijs.

Omstreeks 1578 liet Alexander Farnese, hertog van Parma, het domein platbranden. Zowel de hoeve als het kasteel werden daardoor in grote mate vernield. Sindsdien noemde men het Pulhof en zijn omgeving ook wel Verbrandt hoff, Kleine Brande Stede of Grote Brande Stede.

De familie Ackermans – Van Haaren was van in het begin van de 20e eeuw eigenaar van het domein. Christina Ackermans legateerde het Pulhof in 2003 bij testament aan het provinciebestuur van Antwerpen onder de strikte voorwaarde dat het een culturele bestemming zou krijgen.