Beschikbare skip links


Wandelen

Paaltjeswandeling

Deze bewegwijzerde wandeling op de Kesselse heide brengt je langs de schapenhal en de uitgestrekte zandvlaktes.

Deze bewegwijzerde wandeling brengt je langs alle verschillende hoekjes van de heide. Je komt langs de schapenstal, steekt een zandvlakte over en wandelt onder de bomen.
Onderweg kom je banken tegen om te genieten van het uitzicht of om even uit te rusten.

Je volgt de roodgeschilderde paaltjes. In een handige wandelbrochure, die je kunt afhalen in het onthaalgebouw Doefoepdhei of hieronder in digitale versie, vind je de beschrijving van de wandeling en een plannetje. 

Zoektocht

Ben je een speurneus en los je graag een zoektocht op? Dan hebben we voor jou een wandeling die je ook buiten de grenzen van de Kesselse heide brengt tot aan de Nete.   

In de wandelzoektocht staan leuke vragen en een woordje uitleg over dingen die je tegenkomt.

Momenteel werken we aan een nieuwe wandelzoektocht met nieuwe en verrassende opdrachten.

Het Natuurleerpad Hoogbos

Een korte blik in het hoogbos leert je meteen dat het een heel ander gebied is dan de heide.

Het Hoogbos is in 1981 door de gemeente Nijlen aangekocht en in 2005 in beheer gegeven aan de provincie Antwerpen.

 

Dit 7 hectaren grote natuurgebied heeft een belangrijke educatieve waarde. Door kap- en plagwerk tracht men hier twee verschillende biotopen opnieuw in hun vroegere glorie te herstellen. Nu kunnen de struikheide en de talrijke korstmossen weer welig tieren op de hoger gelegen gedeelten, en in de lager gelegen gedeelten bloeit de dopheide weer rijkelijk. Ook de kleine ronde zonnedauw groeit en bloeit hier weer na vele jaren afwezigheid. Vanuit de bijenstal vliegen honingbijen over de zich herstellende heide.

 

Een natuurleerpad van 1,5 km geeft informatie over de planten en de dieren die hier leven. Volg de blauwe wandelpalen. Op geregelde afstanden vind je informatiebordjes over de heide en alles wat erop leeft. 

In het gemeentehuis van Nijlen kun je een wandelbrochure kopen van 8 wandelingen die door haar grondgebied lopen, waarvan er enkele het provinciaal groendomein Kesselse Heide doorkruisen. Eén van deze wandelingen bezoekt ook het Hoogbos.

Meer info?

Domeinwachter Kesselse Heide

Onthaal, recreatieve en educatieve wandelingen
tel.: 03 489 29 13
fax: 03 498 32 54

volledige adresinformatie