Beschikbare skip links


Zilvermuseum

In de kijker: Expo 'Koninklijke reiskoffers' is gestart!

Affiche tentoonstelling 'Koninklijke reiskoffers' van 7 februari tot en met 15 juni 2014 in het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het MAS

In het Umicore Zilverpaviljoen aan de voet van het MAS kun je tot en met 15 juni 2014 de tentoonstelling 'Koninklijke reiskoffers' bezoeken. In deze expo ontdek je de luxueuze reisstijl van vorsten, edelmannen en rijke burgers van begin 18de tot midden 20ste eeuw.

Meer informatie vind je in het kalenderitem

Meer lezen? Dan kunnen we je de boeiende publicatie 'Koninklijke reiskistjes' van het echtpaar Kamp aanbevelen.

In het Zilvermuseum Sterckshof kun je terecht voor de expo rond Thalen & Thalen en de permanente museumcollectie. Beide presentaties zijn gratis te bezoeken.

De tentoonstelling rond 'Thalen & Thalen' kun je nog bezoeken tot en met 1 mei 2014. Deze expo presenteert de Sterckshofopdracht 2013 samen met een selectie uit het oeuvre van het Nederlandse kunstenaarsduo Thalen & Thalen. Bovendien maak je tijdens een bezoek aan deze tentoonstelling kans om een zilveren champagnebeker van Thalen & Thalen te winnen!

In de kijker: Allerlaatste bezoekkans Zilvermuseum Sterckshof op 1 mei 2014

Campagnebeeld Zilvermarkt 1 mei 2014-illustratie bij de 10de en tegelijk laatste editie van de Zilvermarkt in kasteel Sterckshof te Deurne Campagnebeeld 10de editie Zilvermarkt 2014

Vanaf 2 mei 2014 stopt het Zilvermuseum zijn activiteiten in het kasteel Sterckshof. Dit in afwachting van de nieuwe locatie voor het museum vlakbij de Grote Markt in hartje Antwerpen. Deze locatie in het historische centrum van Antwerpen is door Provincie Antwerpen aangekocht voor een nieuw museum. Hierin mag je je verwachten aan een (kunst)historisch verhaal over Edelsmeedkunst waarin zowel het gebruik van zilver als van edelstenen zoals diamant centraal staat. Inhoudelijk wordt zowel vanuit het Zilver- als het Diamantmuseum bekeken welke aantrekkingskracht Antwerpen & Vlaanderen al eeuwenlang – ook internationaal - uitoefenen met betrekking tot het vakkundig produceren en assembleren van verfijnde objecten en juwelen.

Op 1 mei vindt daarom naar jaarlijkse traditie niet alleen de Zilvermarkt plaats, maar kan je ’s avonds vanaf 19u30 voor de allerlaatste keer gratis de collectie van het provinciaal Zilvermuseum bezoeken!

Het Zilvermuseum Sterckshof blogt!

Informatie over onze activiteiten kun je ook op onze blog vinden. Je kunt er de voorbereidingen van evenementen en tentoonstellingen op de voet volgen, aanwinstenlijsten raadplegen en op de hoogte blijven van nieuwe initiatieven. Op die manier kun je kennismaken met de museummedewerkers en andere zilverliefhebbers. Kortom, je vindt er allerlei nieuwtjes uit de wondere wereld van het zilver!

Vul rechts onderaan bij "Follow Blog via Mail" jouw e-mailadres in en je ontvangt onze blogberichten rechtstreeks in je mailbox.

Zilvermuseum voor jong en oud

Jonge prinses en ridder voor een papieren kasteel

Het Zilvermuseum is gevestigd in het kasteel Sterckshof in Deurne (Antwerpen), een huis met vele kamers en ruimte voor zilver. De zilvercollectie bestrijkt de periode van de zestiende eeuw tot heden en wordt thematisch gepresenteerd. Zowel de techniek, de merken als de stijl en het gebruik van de voorwerpen worden in hun context belicht.

 

Als landelijk erkend museum profileert het Zilvermuseum Sterckshof zich tevens als onderzoeks- en promotiecentrum voor de edelsmeedkunst. Aan de hand van thematische of tijdsgebonden tentoonstellingen en publicaties vult het museum de hiaten in de geschiedenis van de Belgische edelsmeedkunst op.

Ten slotte speelt het Zilvermuseum ook een actieve rol in het hedendaags zilverlandschap. Door het tentoonstellings- en aankoopbeleid en de organisatie van workshops in het zilveratelier stimuleert het museum de creativiteit en productie van zilverontwerpers en zilversmeden.

Wil je meer informatie ontvangen, zend ons dan jouw adresgegevens door gebruik te maken van onderstaand formulier.

 logo 'erkend museum' 1 euro logo afbeelding van een vlieg 

museuminformatieformulier

Holburne Museum in Bath (UK) gebruikt zilvertechniekfilmpjes van Zilvermuseum Sterckshof

Het recent heropende Holburne Museum in Bath (UK) maakt in zijn Learning Zone, net als het Victoria & Albert Museum in Londen, gebruik van de filmpjes over zilvertechnieken van het Zilvermuseum Sterckshof. 

Edelsmid David Huycke, ondertussen gepromoveerd tot doctor in de kunsten, demonstreert het zilversmeden en de verschillende stadia in de realisatie van een zilveren voorwerp op aanschouwelijke wijze. Het Holburne Museum bezit een zeer gevarieerde kunstverzameling, waaronder een kleine collectie zeventiende- en achttiende-eeuws Engels zilverwerk.

 

 

Antwerp City Card

Logo Antwerp City Card

Met de handige Antwerp City Card krijg je 48 uur gratis toegang tot alle Antwerpse musea en kerken voor slechts 28 euro. Bovendien geniet je minstens 25% korting op attracties, sightseeing en fietsverhuur. Als klap op de vuurpijl haal je met de exclusieve aanbiedingen op typisch Antwerpse en Belgische producten zoals bier, chocolade en diamant het onderste uit de kan bij je bezoek aan Antwerpen.

Klik hier voor meer informatie.  


Adresinformatie

Zilvermuseum Sterckshof Provincie Antwerpen

Hooftvunderlei 160
2100 Antwerpen
Tel 03 360 52 52
Fax 03 360 52 53

Kalender

Erfgoeddag 'Grenzeloos'

27 april 2014
Tijdens Erfgoeddag zet het Zilvermuseum zijn expo 'Koninklijke reiskoffers' in het Umicore Zilverpaviljoen extra in de kijker.

Zilvermarkt

1 mei 2014
Op donderdag 1 mei 2014 organiseert het Zilvermuseum Sterckshof de tiende editie van de Zilvermarkt.