Beschikbare skip links


Tentoonstelling

De Modernen

De Modernen. Duo's 1

Van 26 september 2013 tot 26 januari 2014 gingen zelden geziene kunstparels uit de Collectie Provincie Antwerpen in dialoog met werken van het KMSKA in het eerste luik van de expo 'Duo's'. De expo toonde verrassende combinaties van kunstwerken die inhoudelijk of vormelijk verwant zijn. De keuzes waren associatief en voornamelijk gericht op het visuele. Kijken en vergelijken stonden voorop. Het parcours van de expo was niet chronologisch of stilistisch opgevat. Jong en oud, klassiek en experimenteel, nationaal en internationaal: alles kreeg een plaats in dit origineel verhaal. Henri Leys en Bert De Beul, Alice Frey en Anne-Mie Van Kerckhoven, Guy Mees en Lucio Fontana... en tal van andere duo’s nodigden de bezoeker uit tot kijken, bewonderen en genieten.

De Modernen. Avant-Garde

De vierde tentoonstelling in de reeks 'De Modernen' toonde van 13 maart tot 1 september 2013 een selectie werken die een radicale wending in de kunstproductie én de collectievorming van het KMSKA betekenden. De Modernen. Avant-Garde belichtte enkele kunstenaarsgroepen, zoals ZERO, Les Nouveaux Réalistes en G58, die na WOII op verschillende plaatsen in Europa naar een nieuwe start streefden, los van de traditionele kunstgeschiedenis. Met werk van vertegenwoordigers uit Duitsland (onder andere Günther Uecker), Frankrijk en Italië (onder andere Lucio Fontana), maar ook van enkele Belgische kunstenaars als Paul van Hoeydonck, Jef Verheyen, Bert de Leeuw, Pol Bury en Walter Leblanc, die een belangrijke rol vervulden in deze internationale avant-gardebeweging.

De Modernen. Rondom Permeke

De derde tentoonstelling van de reeks 'De Modernen' was te bewonderen van september 2012 tot februari 2013 en focuste op de expressionisten rond Constant Permeke.
Naar aanleiding van de retrospectieve rond Permeke, die in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel wordt georganiseerd, tonen het KMSKA en de provincie Antwerpen in de Koningin Fabiolazaal een selectie werken die de verschillende expressionistische varianten in België illustreren. Allereerst is er werk van Constant Permeke, Gustave De Smet en Frits Van den Berghe. Maar er worden ook schilderijen of grafieken getoond van kunstenaars zoals Edgard Tytgat, Gustave Van De Woestyne, Valerius De Saedeleer, Jean Brusselmans, Hippolyte Daeye, Frans Masereel, Jack Godderis, Edith Van Leckwyck, Rachel Baes en Philibert Cockx, kunstenaars die tijdens het eerste kwart van de twintigste eeuw een eigen stijl verwant aan het expressionisme ontwikkelden.

De Modernen. Kunst uit Nederland

De tweede tentoonstelling in de reeks De Modernen liep van januari tot augustus 2012 en toonde 60 schilderijen, aquarellen en tekeningen uit de verzameling Nederlandse kunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Samen vertellen ze meer over de geschiedenis van de moderne kunst in Nederland van 1850 tot nu. Daarnaast geven ze een beeld van de artistieke relaties en contacten tussen Nederland en België. Tot slot schetste de tentoonstelling hoe de verzameling Nederlandse moderne kunst van het KMSKA tot stand is gekomen. Kunst uit Nederland toonde werk van onder anderen Lawrence Alma-Tadema, George Hendrik Breitner, Vincent Van Gogh, Carel Willink en Karel Appel.

De Modernen. Topstukken uit het Koninklijk Museum

Eind april 2011 opende de tentoonstelling De Modernen, een samenwerking tussen de provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Deze tentoonstelling liep tot 8 januari 2012.

De openingstentoonstelling De Modernen.Topstukken uit het Koninklijk Museum toonde een 55-tal hoogtepunten uit de voorbije twee eeuwen. Dit gaf een overzicht van de rijkdom van de museumcollectie, met de beste werken van onder anderen Henri De Braekeleer, Theo Van Rysselberghe, Emile Claus, James Ensor, Amedeo Modigliani, Rik Wouters, Gustave Van De Woestyne, Constant Permeke en Fernando Botero.